Ugodno proljetno vrijeme, od 01. – 03. ožujka 2019., pratilo je prvu  ovogodišnju sajamsku priredbu – najznačajniju u našoj regiji s temom poljoprivrede i obrtništva – 26. OSJEČKI PROLJETNI SAJAM i 20. OBRTNIČKI SAJAM. Sajamsku priredbu u pratnji brojnih uzvanika, ministrice Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije gđe Gabrijele Žalac, pomoćnika ministara poljoprivrede  i ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta  i uzvanika otvorila je Predsjednica Republike Hrvatske gđa Kolinda Grabar Kitarović.

Osobit interes je vladao za sjemensku robu, strojeve i alate za proljetnu sjetvu. Posjetiteljima su bila dostupna i predstavljena najnovija tehnološka rješenja u obradi i prihrani tla, ekološki pristup u ratarskoj proizvodnji, različitim oblicima gnojidbe i poboljšivača tla, mehanizacije za strojnu obradu, postrojenja i hale u poljoprivrednoj proizvodnji.

Posjetitelje je kvalitetom i raznolikošću privukla izvrsna ponuda domaćih autohtonih proizvoda malih proizvođača hrane i uporabnih predmeta, kakvi se samo na ovakvim manifestacijama mogu kupiti. Degustacije, prezentacija i prodaja po sajamskim cijenama dodatno su pospješili prodaju na iznimno bogatim i raznovrsnim izložbenim prostorima. Promociji pčelarstvu i medu u hrvatskim staklenkama svakako je pridonijela i manifestacija Medni doručak s hrvatskih pčelinjaka.

Da je sajam mjesto susreta ponude i potražnje, nužno potreban alat u tržišnoj komunikaciji, vidjelo se po brojnim kontaktima, razgovorima i sklopljenim poslovima upravo na 2.  OSJEČKOM PROLJETNOM SAJMU.  Prednost organiziranog nastupa i predstavljanja gospodarstvenika iskoristili su gospodarstvenici predvođeni HGK Županijskom komorom Osijek, HOK Obrtničkom komorom Osječko-baranjske županije, HOK Obrtničkom komorom Međimurske županije, Udruženja obrtnika Osijek, Udruženja obrtnika  Vinkovci, Grada Vinkovaca,  Općine Antunovac i Općine Semeljci, Općine Darda i Općine Petrijevci.

Na sajmu je u okviru 20. OBRTNIČKOG SAJMA, pod pokroviteljstvom HOK i HOK OBŽ i Udruženja obrtnika Osijek nastupilo 30-tak obrtnika naše županije, 10-tak iz Vukovarsko-srijemske županije i pod pokroviteljstvom Grada Vinkovaca i Udruženja obrtnika Vinkovci, 5  obrtnika pod pokroviteljstvom OK Međimurske županije, te preostalih 10-tak obrtnika iz ostalih hrvatskih županija.

Na sajmu je sudjelovalo cca 180 izlagača. Osim izlagača iz naše zemlje, na sajmu su direktnim učešćem sudjelovali i izlagači iz Slovenije i Srbije.

Sajamska priredba održana je pod pokroviteljstvom: Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske Unije,  Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka, HGK ŽK Osijek i HOK OK OBŽ. Ulaz i parkiranje bili su besplatni.

26.OSJEČKI PROLJETNI SAJAM svojom ponudom i interesom posjetitelja dokazuje svoj neupitni položaj na kalendaru značajnih poljoprivrednih sajmova. Sajamski prostor i uvjeti izlaganja, još jednom su potvrdili nužnost i opravdanost rješavanja novog sajamskog prostora s potrebnom infrastrukturom u okviru gospodarstvenog centra u kojem će se ovakve sajamske priredbe održavati na način koji će izlagačima i posjetiteljima pružiti sve potrebne uvjete za neometanu tržišnu komunikaciju i  promociju.