Sajam na prostoru Gajevog trga (1929. g.) – sliku ustupio Muzej Slavonije Osijek

Trgovina, promet i sajmovi usko su vezani uz ime i povijest grada Osijeka i Slavonije.

Prvi poznati sajmovi u Osijeku spominju se iz vremena rimske Murse, a znakove sajamskih aktivnosti nalazimo gotovo u svim zapisima. Tako se prilikom prvog spominjanja imena Osijeka u zapisima iz 1196. godine pod nazivom , Osijek opisuje kao trgovište i prijelaz preko rijeke Drave. Gospodarski razvoj u 18. i prvoj polovici 19. stoljeća, gradu Osijeku dao je obilježje trgovačkog i obrtničkog središta Slavonije. Krajem 18. stoljeća izgrađena je čvrsta cesta s mostom preko Drave koja je Osijek povezivala sa srednjom Europom.

 

Sajam na prostoru Gajevog trga (1929. g.) – sliku ustupio Muzej Slavonije Osijek

Nakon odlaska turske vlasti u grad su se vratili starosjedioci kao i novi doseljenici sa svih strana koji su Osijek učinili pravim multikulturnim hrvatskim gradom. Glavna gospodarska obilježja tog vremena bila su razvoj obrta, trgovine i manufakturne proizvodnje, sve do sredine 19. stoljeća, kada ubrzana izgradnja cestovnih i željezničkih prometnica i povezivanje s udaljenim i interesantnim tržištima, Osijeku donosi pravi industrijski bum. Druga polovica 19. stoljeća bilo je vrijeme dizanja prvih tvornica u gradu, tvornica žigica, piva, poljoprivrednih strojeva, pokućstva, kože, šećera, čokolade, lana, grafičke industrije, ljevaonica željeza, što ga je početkom 20. stoljeća uvrstilo u industrijski najrazvijenije i najveće gradove Hrvatske. U to vrijeme, osječki su trgovci, obrtnici, i proizvođači nastupali na mnogim europskim izložbama i sajmovima te za svoje kvalitetna proizvode polučili zavidna priznanja i brojne medalje.

Prvi moderni sajam u Osijeku koji je uglavnom bio izložba domaće industrije, zanatstva i poljoprivrede, održan je 1926. Od te godine, pa na dalje, gotovo svake godine do drugog svjetskog rata održavali su se u Osijeku redoviti Osječki sajmovi i gospodarske izložbe.

 

Sajam na prostoru Gradskog vrta – sliku ustupio Muzej Slavonije Osijek

Poslije drugog svjetskog rata, na osnovu stečene tradicije i gospodarske potrebe 1952. godine, Osijek ponovno postaje sajamski grad, sajmovi su se održavali dva puta godišnje i bili su industrijski i poljoprivredni s međunarodnim predznakom. Tradiciju sajmova u Slavoniji i Osijeku, poslije Domovinskog rata nastavio je Osječki sajam d.o.o.