Gospodarski centar strateški je projekt koji će osigurati novu poslovnu infrastrukturu, što će podići gospodarsku vidljivost regije i unaprijediti poduzetničku klimu, omogućiti razvoj novih proizvoda i usluga malih i srednjih poduzeća, razvoj usluga poduzetničkih potpornih institucija za mala i srednja poduzeća te razvoj mreže poslovnih komunikacija. Gospodarski centar osigurat će prostore za gospodarske manifestacije, sajmove i kongresna događanja te time povećati gospodarsku aktivnost Županije, a i cijele regije. Gospodarski centar će se graditi na jugozapadnom rubu grada Osijeka, u sklopu Gospodarske zone Jug (uz S cestu). Pogodnost lokacije za gospodarske sadržaje je prometna povezanost, s obzirom na dvije obilaznice i autocestu A5.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Zgrada 1. koja je novi sajamski prostor omogućit će poduzetnicima, obrtima i drugim gospodarskim subjektima da izlože i komercijaliziraju svoje proizvode, nađu nova tržišta i strateške partnere. Time će poduprijeti kapacitete poduzetnika i gospodarstvenika za rast na regionalnom, nacionalnom i međunarodnom tržištu te potaknuti ulaganja u inovacije i nove tehnologije. Sajamski prostor bit će modularan i prilagođavati se potrebama izlagača. Izlagačima će na raspolaganju biti i prostorije za prezentacije, poslovne sastanke i druge događaje.

Zgrada sajamskog prostora biti će multifunkcionalan objekt, mješovite namjene, površine gotovo 5000 m2. Projektirana je na principu održive gradnje i zaštite okoliša korištenjem obnovljivih izvora energije te na principu gotovo nulte energije u zgradama. Objekt će imati dvije etaže. Sam izložbeni prostor biti će smješten u prizemlju, a uz njega se također nalaze četiri multifunkcionalne dvorane za poslovne sastanke i prezentacije, te druge događaje i popratne aktivnosti. Kat je namijenjen za uredske prostore.

Ulaganja u poslovnu poduzetničku infrastrukturu imaju za cilj kvalitetno i umreženo poduzetničko okruženje koje stremi snažnijem gospodarskom rastu.

 

IZGRADNJA ZGRADE 1. GOSPODARSKOG CENTRA U OSIJEKU

(KK.03.1.2.26.0001)

Nositelj projekta:

Osječko – baranjska županija

Partneri projekta:

Grad Osijek

Ukupna vrijednost:

63.750.872,74 kn

Iznos sufinanciranja:

44.984.900,12 kn

Trajanje projekta:

01.03.2021. – 01.09.2023.