Ugodno proljetno vrijeme, suncem obasjana zelena oaza streljane Pampas u Gradu Osijeku, izmamila je brojne posjetitelje u posjet 15. SALORI – sajmu lova, ribolova i turizma i 22. MOTOMOBILU – sajmu automobilakoji je u prisutnosti brojnih gostiju, dožupana Osječko-baranjske županije, predsjednika Vijeća Grada Osijeka,  predsjednika Hrvatskog lovačkog saveza, Hrvatskog športsko-ribolovnog saveza, otvorio gosp. Željko Kraljičak – državni tajnik u Minisarstvu poljoprivrede i izaslanik Predsjednika Vlade RH i Ministra poljoprivrede.

 

Brojni izlagači iz naše zemlje i inozemstva (Mađarska, Bosna i Hercegovina) na ovogodišnjoj sajamskoj priredbi, prezentirali su  bogatu ponudu opreme za lov, ribolov, plovila, vanbrodske motore, automobile i motore, te pružili prikaz turističkih mogućnosti i kapaciteta, gastronomske ponude i autohtonih proizvoda našeg podneblja.

 

Prvog dana sajamske priredbe, u organizaciji Hrvatsko športsko-ribolovnog saveza i Športsko-ribolovnog saveza naše županije ocijenjeni su ribolovni trofeji ulovljeni u vodama naše županije. Na izložbenom prostoru Lovačkog saveza Osječko-baranjske županije ocjenjivao se najulov za prethodnu godinu među predstavljenim trofejima.

 

Zvuci skladbi za rog na 22. Susretu lovačkih rogista i pjevačkih zborova iz Hrvatske i inozemstva, izvedba kulturno-umjetničkog programa gostiju iz Tuzlanskog kantona, te mirisi i okusi tradicionalno kuhanih fiš-paprikaša, lovačkih čobanaca i vinskih kapljica kontinentalnih vinogorja, izvrsna su podloga prezentacije ponude lovnog i ribolovnog turizma.

 

Subota je dan rezerviran za revijalno kuhanje čobanca lovačkih društava naše i susjednih županija u pripremanju lovačkog čobanca. Natjecanje u lovačkom parkuru održavalo se tijekom petka i subote.

 

U nedjelju su ljubitelji fiš paprikaša uživali u mirisu i okusu fiševa pripremljenih po receptima najboljih majstora fiša na 5. Državnom prvenstvu HŠRS u kuhanju fiš paprikaša – „Fiš majstor“, u organizaciji Hrvatskog športskog ribolovnog saveza.

Svoj dan za natjecanje u „Lovu ribe udicom na plovak“ za sve kategorije ribolovci su imali u subotu na Đoli u Dardi u organizaciji HŠRS u suradnji s ribolovnim društvom „Amur“ iz Darde.

 

Osim izložbe i prodaje, natjecanja i ocjenjivanja, sajam je imao i edukativnu ulogu dodjelom literature i promidžbenih letaka lovnim pripravnicima na predavanju za mlade lovce – pripravnike u organizaciji i izvedbi LS Osječko-baranjske županije i Odjela za prevenciju PU Osječko-baranjske

 

Na otvorenom izložbenom prostoru svoju ponudu predstavili su distributeri auto-kuća. Posjetitelji su mogli dobiti uvid u mogućnosti, performanse i uvjete kupovine novih vozila, koja je prema svim pokazateljima krenula uzlaznom linijom u Hrvatskoj.

 

Bogata gastro ponuda, autohtoni proizvodi i rukotvorine u organizaciji TZ Osječko-baranjske županije bila je predstavljena posjetiteljima koji su se još jednom mogli uvjeriti u izvrsnost, kvalitetu i specifičnost hrane i okusa sa slavonskih polja i radionica domaćih majstora.

 

Brojni posjetitelji, bogata ponuda na izložbenim prostorima, sadržajno raznovrsna priredba, tradicionalna otvorenost naših ljudi, najbolji su aduti na kojima temeljimo daljnji razvoj ovih nadasve vrijednih priredbi naše regije.