Sajamski prostor Pampas ponovno je oživio sajamskom vrevom, brojnim izlagačima, posjetiteljima, poslovnim susretima, raznovrsnom ponudom… I doista, unatoč koroni i ograničenjima, kroz tri sajamska dana, uz izvrsno, sunčano vrijeme, ponovno je sajamska manifestacija okupila ljude… a to je najbolji pokazatelj vrijednosti i značaja sajamskih priredbi. Sajamska priredba je prije svega poslovni događaj, te se kao takva potvrdila i ovaj put.

Izlagači s ponudom autohtonih proizvoda i delicija našeg podneblja, strojeva u poljoprivrednoj proizvodnji, opremom u graditeljstvu i stanovanju, zdravlja i ekologije, automobila i ugostiteljske ponude, okupljeni pod pokroviteljstvima HGK, HOK, Osječko-baranjske županije, općine Antunovac, Brodski Stupnik, Petrijevci, Satnica Đakovačka, Trpinja, Viljevo, LAG-a Bosutski niz i svi ostali u samostalnom nastupu, dokazali su da budućnost sajamske industrije u našem gradu i regiji ima pozitivnu perspektivu, čija se realizacija u punoj veličini i s brojnim manifestacijama očekuje u Gospodarskom centru čija je izgradnja započela.

Na sajmu je prezentirana i 8. Izložba ženskog poduzetništva kao izraz podrške ženama u pokretanju, razvoju i realizaciji vlastite poslovne ideje, pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije. Također, uz podršku Osječko-baranjske županije po peti put prezentirane su mogućnosti poslovnih prilika i djelatnosti braniteljske populacije i prilika koje pridonose njezinoj socijalnoj i poslovnoj afirmaciji.

Kako su sajmovi mjesto poslovnih susreta, ove godine su dolaskom mađarskih gospodarstvenika, te zalaganjem njihovih gospodarskih asocijacija i predstavnika u RH, prezentirane su njihove djelatnosti i održan bilateralni sastanak sa domaćim gospodarstvenicima.

Korona, potvrde, epidemiološke mjere…realnost su našeg vremena i sigurno ne doprinose sajamskim priredbama… No, uz svekoliko zalaganje i prezentiranje sajamskih priredbi kao poslovnog događaja (jer sajmovi to i jesu), vjerujemo da je ta prepreka snažnijem razvoju sajamskih priredbi kratkog vijeka i da će uskoro biti otklonjena.

Našim izlagačima potrebne su sajamske priredbe kako bi svoje programe prezentirali na tržištu i ne vide opravdani razlog zbog kojeg priredbe nemaju isti status kao i bilo koja druga trgovačka djelatnost u zatvorenim objektima. Nas kao organizatore, ipak u konačnici raduje činjenica da se sajam organizirao i održao, na čemu osobito zahvaljujemo upravo izlagačima, posjetiteljima, ministarstvima, Osječko-baranjskoj županiji i Gradu Osijeku, partnerima HGK i HOK na izvrsnoj suradnji, medijskim pokroviteljima, te sponzorima (Hamag bicro, Općina Čepin, Osječko pivo, Noky security) koji su vjerovali u nas i podržali naše ogromne napore da projekt izvedemo na način i obliku kojim smo to prezentirali prvog vikenda mjeseca listopada.