Mjesto okupljanja, druženja, razgledanja i sklapanja poslova ovog vikenda biti će jučer otvoreni 22. Osječki proljetni sajam – sajam poljoprivrede i prehrane te 16. Obrtnički sajam.
Više od 200 izlagača smjestilo se u halama i vanjskom djelu sajamskog prostora Pampas, a nude se priključci za radne strojeve, poljoprivredna oprema, sadnice, sjeme, ekološki proizvedena hrana i sokovi, mesne prerađevine, cvijeće,rukotvorine…
Direktorica Osječkog sajma Nada Maglaić izrazila je zadovoljstvo odazivom izlagača u trenutno teškim gospodarskim okolnostima.
– Zahvaljujem našim višegodišnjim vjernim izlagačima s kojima smo zajednički gradili ovu najznačajniju sajamsku priredbu u regiji. Zajedno nastavljamo tradiciju – Osijek sajamski grad – rekla je Maglaić na otvorenju sajma.
Među brojnim uzvanicima jučerašnjeg prvog dana sajma našao se i predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec, koji je istaknuo zajedništvo obrtnika, lokalne samouprave i Ministarstva. Prema njegovim riječima, ulazak Hrvatske u Europsku uniju polako pokazuje svoje prednosti i mnogi naši obrtnici već su postigli uspjehe na zahtjevnom tržištu Europske unije.
– Vrijeme je da počnemo koristiti i gospodarsku diplomaciju te da vodeće tvrtke krenu u osvajanje tržišta, u čemu bi potpora bili mali obrtnici. Hrvatska obrtnička komora čini sve da se prebrode teškoće krize koja traje već sedam godina – rekao je Ranogajec.
Među izlagačima mogli su se vidjeti poznati globalni brendovi, velike tvrtke iz regije, ali i mali proizvođači i obiteljski OPG-ovi. Među njima su i proizvođači ekokupina Ana i Mato Koprivčić, koji su tradicionalni izlagači na brojnim sajamskim priredbama, u kojima vide šansu za plasman svog vina i drugih proizvoda od kupina.
– Putujemo na sajmove diljem Hrvatske, ali i u inozemstvo i to nam je šansa za pronalazak novih kupaca i ispitivanje tržišta. Optimizam nas nosi i u ovim teškim vremenima, zadovoljni smo i nastavljamo raditi – rekla je Ana Koprivčić.
VLADIMIR ŠIŠLJAGIĆ – osječko-baranjski župan
Istok hrvatske treba biti pokretač proizvodnje
Potencijal za razvoj poljoprivrede i prehrambene industrije u prvi plan stavio je župan Osječko-baranjski Vladimir Šišljagić. Prema njegovim riječima, istok Hrvatske treba biti pokretač proizvodnje a ne tek sirovinska baza. – Ukazujemo na to da se treba ozbiljno pristupiti izradi strategije poljoprivredne proizvodnje. Ne cvjetaju nam ruže, usprkos potencijalu, i trebamo kvalitetne okvire i stimulacije za otvaranje prerađivačkih kapaciteta i radnih mjesta. Želimo u našem kraju doći do gotovih proizvoda konkurentnih na međunarodnom tržištu, rekao je Šišljagić te dodao kako i obrtnicima trebaju stimulativni zakonski okviri za razvoj i novo zapošljavanje.
ZORAN VASIĆ – pomoćnik ministra poljoprivrede
Dođite po savjete u Ministarstvo poljoprivrede
Zoran Vasić, pomoćnik ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, otvarajući sajam rekao je kako ga veseli 22 godine duga tradicija Proljetnog sajma u Osijeku, koja je potvrda dugogodišnjeg rada i ulaganja. – Drago nam je što možemo biti pokrovitelji ovog sajma, na kojem se susreću svi oni koji imaju nešto ponuditi i pokazati. Čeka nas puno izazova kada govorimo o fondovima Europske unije, koje naši poljoprivrednici mogu koristiti. Ministarstvo poljoprivrede treba biti prva stanica za pomoć i savjet poljoprivrednicima na putu razvoja.
OPĆINA ANTUNOVAC PROMOVIRA SVOJU GOSPODARSKU ZONU
Primjer male općine koja uspješno privlači velike poduzetnike i ozbiljne investicije je Antunovac, a Općina pomaže i u promociji svojih gospodarstvenika. Tako je Općina Antunovac zakupila prostor na sajmu te svojim gospodarskim subjektima omogućila predstavljanje svog rada bez dodatnog troška. Među tvrtkama koje su to iskoristile našla se i tvrtka ZVG, koja je nedavno otvorila svoje prostorije u Gospodarskoj zoni Antunovac, a svoje poslovanje planira širiti te zaposliti novih 20 osoba. Iako se te brojke ne čine velikima, načelnik općine Ivan Anušić naglasio je kako se radi o planovima za višemilijunsko ulaganje, a novih 20-ak radnih mjesta za Antunovac su itekako značajan pomak unaprijed. – Bavimo se proizvodima za higijenu i zaštitnom odjećom, a u Antunovcu planiramo pokrenuti i proizvodnju. Na sajmu prezentiramo mali dio svojih proizvoda koji se sada nude u veleprodaji. Inače, proizvodi naše tvrtke zastupljeni su diljem Europe, a planiramo i jače širenje u našoj regiji – rekla je Sanja Šoštarić iz ZVG-a
OSNOVNOŠKOLCI PREDSTAVILI RAD SVOJE ZADRUGE – IVANČICA
Učenici Osnovne škole Ivana Filipovića iz Osijeka na sajmu su predstavili proizvode svoje školske zadruge, a nastavnik tehničkog odgoja Miroslav Delač rekao je kako je cilj zadruge učenike bolje pripremiti na život i naučiti cijeniti rad. Na svom su štandu ponudili razne rukotvorine, a prikupljena sredstva poslužit će za organiziranje izleta.
– Ono što je u privatnom sektoru OPG, to je za školarce zadruga, kroz koju mi nudimo edukaciju i ”životnu školu”. Na žalost, učenilčke zadruge su rijetkost i na razini cijele županije ih je samo 25. Mogućnosti su velike, učenici su zainteresirani i motivirani, a mi se trudimo držati ih aktivnima – rekao je Delač.
IVAN VRKIĆ – osječki gradonačelnik
Sajam u službi razvoja gospodarstva
– Ova sajamska priredba šansa je svima za sklapanje novih poslova i potencijala, a sve u službi razvoja gospodarstva. Proizvodnja zdrave hrane i obrtništvo prilika su za zapošljavanje, prosperitet i održivi razvoj. Sajam pridonosi nacionalnoj strategiji ravnomjernog razvoja, a sajam u Osijeku postao je nezaobilazno mjesto susreta proizvođača, trgovaca i obrtnika s krajnjim kupcem. Stoga pozivam sugrađane da vikend iskoriste za posjet sajmu na Pampasu.
Sajam je otvoren u subotu i nedjelju (7. i 8. ožujka) od 10 do  19 sati, a ulaz i parkiranje se ne naplaćuju.
 
Glas Slavonije/I. Sekol
Foto: Davor Kibel