U organizaciji Osječkog sajma d.o.o, Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka, Zajednice tehničke kulture Osječko-baranjske županije i Zajednice tehničke kulture Grada Osijeka u petak 27. i subotu 28. listopada 2023. u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije održan je 5. Sajam tehničke kulture – Tehnicoolum 2023.

Cilj ovog dvodnevnog sajma je poticanje interesa djece i mladih za bavljenje tehničkom kulturom i znanošću STEM područja, pa je namijenjen svima zainteresiranima, od početnika koji će se tek odvažiti za bavljenje tehnikom i ovladavanjem vještinama početne tehničko-tehnološke pismenosti, preko polaznika koji žele proširiti svoje znanje i ovladati vještinama naprednog korištenja, pa do stručnih osoba i pedagoga kojima su STEM znanosti i tehnička kultura profesionalni izbor.

Uz izlagače i posjetitelje, svečanom otvorenju nazočili su župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, zamjenik župana Josip Miletić, zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Jasenka Crnković i drugi uzvanici.

– Peti sajam Tehnicoolum, koji se prvi put održava u novom Gospodarskom centru OBŽ, okuplja naše srednje škole tehničke struke, Sveučilište i tvrtke koje se bave srodnim djelatnostima. Sajam će najaviti i pokazati mlade talente koji se bave tehničkom kulturom te će na neki način biti predvodnici u svojim poslovima nakon završetka školovanja. Kao što se može vidjeti, oni već sada osmišljavaju tehnička rješenja kroz elektroniku i tehniku te rade vrlo zahtjevne stvari, inovacije. Iz tog razloga podupiremo ovakve sajmove i organizacije te smo zadovoljni prvenstveno odazivom na sajam. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u organizaciji, kao i svim izlagačima koji su došli pokazati svoja znanja i vještine u tehničkoj kulturi, a koja se mogu primjenjivati u svakodnevnom životu. Građane pozivam da posjete Sajam i uvjere se kako naša djeca postaju kvalitetni stručnjaci – rekao je župan Ivan Anušić.