Povodom obilježavanja Svjetskog dana hrane 16. listopada 2023., u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije, održan okrugli stol na temu „Pametno upravljanje vodnim resursima u poljoprivredno-prehrambenom sektoru“. Skup je održan u organizaciji Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede RH te uz tehničku podršku Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) i Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA).

Po odabiru Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) tema ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana hrane je voda te se i nacionalno obilježavanje provodi pod motom „Voda je život, voda je hrana“, što je odredilo i temu ovog skupa.

Zamjenik župana Josip Miletić naglasio je kako je zajednički cilj da hrana bude zdrava, ali i da njena priprema bude na zavidnoj razini.

– Jedna od tema na konferenciji su i vodni resursi bez kojih nema života, zbog čega Osječko-baranjska županija, u smislu poljoprivredne proizvodnje i proizvodnje hrane, razvija čak 16 sustava za navodnjavanje, od kojih je pet završeno. Također, u vidu pomoći domaćim proizvođačima, izgradili smo i opremili Regionalni distribucijski centar OBŽ za voće i povrće u kojem je moguće skladištiti proizvode i plasirati ih na tržište onda kad je to najpovoljnije. Uvjeren sam da će naši projekti značajno doprinijeti gospodarskom razvoju i još kvalitetnijem iskorištavanju mnogobrojnih prirodnih resursa koje imamo – rekao je Josip Miletić.