Tvrtka Osječki sajam d.o.o. uz postojećih pet sajamskih priredbi učinit će i dodatne napore idućih godina kako bi organizirala još jednu – specijalizirani prehrambeni sajam. Dogovoreno je to prigodom jučerašnjeg posjeta delegacije Osječko-baranjske županije, na čelu sa zamjenikom župana Željkom Kraljičkom, Osječkom sajmu.
Na sastanku se razgovaralo i o posve konkretnim aktivnostima na modernizaciji i proširenju sajamskog prostora Pampas, poslovanju Sajma u 2010. godini, kalendaru sajmova za 2011. godinu te potporama Sajmu i malim izlagačima koje će Županija osigurati u proračunu za iduću godinu.
Kako je istaknuo Saša Uranjek, direktor Osječkog sajma, ta tvrtka u vlasništvu Grada Osijeka 2010. poslovnu godinu završila je uspješnim organiziranjem posljednjeg u programu sajmova – Jesenskog sajma. Dodao je da su već nešto ranije nego što je to uobičajeno usvojili i plan sajmova za sljedeću godinu, a kako bi postojeće i potencijalne izlagače te jedinice lokalne samouprave i druge partnere koji pomažu organiziranju sajamskim priredbi upoznali s aktivnostima, da bi se za njih što bolje pripremili. Zahvalio je što već niz godina kroz različite programe potpora i Osječko-baranjska županija pomaže razvoju gospodarstva na ovom prostoru, ali i daje svoj obol u nastupu malih gospodarstvenika na Osječkom sajmu.
 
Uranjek je upoznao predstavnike Županije i s aktivnostima na projektu Grada, a prema kojemu će tijekom 2011. godine biti pripremljen projekt još jedne višenamjenske dvorane na prostoru Pampasa, čija će gradnja omogućiti proširenje sajamskih kapaciteta, ali i prostora potrebnih streljani, kao i mještanima Retfale.
– Osječko-baranjska županija drži da su njezini prirodni resursi i potencijali u gospodarskom razvoju poljoprivrede, prehrambene industrije i kontinentalnog turizma – rekao je Kraljičak. Dodao je da su, nakon što su se upoznali s planovima Osječkog sajma, predložili organiziranje i specijaliziranog sajma prehrane, koji bi prehrambenim proizvodima Osječko-baranjske županije i cijele regije osigurao tržište, a kroz to omogućio i povećanje broja radnih mjesta, premda u svom programu Osječki sajam i sada promovira te djelatnosti.
Kraljičak je istaknuo da će OBŽ, kao i ranijih, tako i u 2011. godini u proračunu osigurati 300 tisuća kuna za sufinanciranje organiziranja manifestacija i sajmova, ali i mnogih izlagača koji se pojavljuju na tim manifestacijama.
– Ako budući specijalizirani sajam prehrane bude jak, ako se organizira u veljači ili ožujku, kada se priprema turistička sezona, tada će osjetno pridonijeti razvoju naše prehrambene industrije bazirane na iznimno kvalitetnoj domaćoj sirovini, a ne da se sve više pretvaramo u sirovinsku bazu drugima i proizvode koje možemo proizvoditi uvozimo u enormnim količinama, kao što je slučaj sada – rekao je Kraljičak.