U tjednu prije početka održavanja Sajma Somidom Expo u redovima organizatora, Osječkog sajma d.o.o., vlada pozitivna nervoza, u tijeku su naime posljednje pripreme. Pa je tako i uobičajeno sazvana konferencija za novinare na kojoj je Darija Vuković, direktorica tvrtke, najavila što donose nove manifestacije.
– U okviri Somidoma imamo zapravo ujedinjenih pet tematskih manifestacija. Prvi je put to Sajam knjige, sedmi Sajam obrazovanja i treći Moje zdravlje. Ove su priredbe raspoređene u paviljonu broj 1. Dom i tehnika te Oprema za stanovanje su u paviljonu broj 2, a Motomobil na vanjskom prostoru. Ukupno će biti 120 izlagača, uz domaće, imamo i goste iz Srbije, BiH i Slovenije – uvodno najavljuje direktorica Vuković.
HGK-Županijska komora Osijek, kao dugogodišnji partner, “rezervirala” je izložbeni prostor od 52 četvorna metra.
– Realni sektor ne zanima izgled sajma nego pravi posao, a kako se mnogi ovdje vraćaju, jasno je kako su prepoznali vrijednost izlaganja u Osijeku – ističe Katarina Pekanov, direktorica Županijske komore Osijek. Kao i uvijek prije, znatan doprinos izlaganju kroz podizanje kulture u prometu dat će svojim nastupom i Odjel prevencije Policijske uprave osječko-baranjske. Najavljena je mogućnost da se kao izložak pojavi i policijsko vozilo – presretač.
Najviše uzbuđenja ponudit će Prvi sajam knjiga Knjigos. Najavljen je dolazak ukupno 22 izlagača, očekuje se ponuda oko 50 tisuća naslova, dobar dio njih po popularnim cijenama. Planira se i predstavljane pojedinih autora, primjerice svoj uradak na Osječkom sajmu predstavit će glazbenica Anđa Marić.
Sajam se otvara u petak u 11 sati, u iduća dva dana otvoren je od 10 do 19 sati.
Glas Slavonije/D.Kuštro