U utorak je u prostoru Gospodarskog centra Osječko-baranjske županije održana konferencija za medije, kao najava 30. Proljetnog i 24. Obrtničkog sajma, koji će svoja vrata svečano otvoriti u petak 15. ožujka u 10 sati. Sajam će trajati do nedjelje 17. ožujka, a bit će otvoren od 10 do 19 sati tijekom sva tri dana. Ulaz i parking bit će slobodni za sve posjetitelje.

Sajam obuhvaća područje poljoprivrede, opreme i uređaja u kućanstvu, tradicijskih i autohtonih proizvoda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, obrtničkih proizvoda te predstavlja gospodarske potencijale općina Osječko-baranjske županije i šire. Uz to, posjetitelje očekuju zanimljive radionice o pametnoj poljoprivredi, otvaranju obrta i poticajima te o značaju dobrobiti životinja u suvremenoj stočarskoj proizvodnji.

Direktorica Gospodarskog centra Osječko-baranjske županije, Ivana Rešetar istaknula je da je sajam, prema svim pokazateljima, međunarodnog karaktera te da osim iz Republike Hrvatske dolaze izlagači drugih zemalja. Također, najavila je da će biti preko 200 izlagača, koji će izlagati samostalno, kao dio svojih općina i gradova ili u sklopu Hrvatske obrtničke i Hrvatske gospodarske komore.

Sajam je najavio zamjenik župana Osječko-baranjske županije, Josip Miletić te je rekao da je cilj potaknuti gospodarsku aktivnost i nastaviti pozitivne trendove u našem kraju.  Istaknuo je i da su brojni izlagači izvan Republike Hrvatske, ali da će biti izlagača iz svih dijelova Hrvatske, od Dubrovačko-neretvanske do Vukovarsko-srijemske županije. Naglasio je da se želi potaknuti gospodarsku aktivnost i nastaviti pozitivne gospodarske trendove koje imamo u Osječko-baranjskoj županiji, te poručio kako će Osječko-baranjska županija svojim potporama i dalje pomagati razvoj gospodarstvenika na području županije i njihovo sudjelovanje na sajmovima.

„Za sam Grad Osijek, kao i za čitavu ovu regiju i županiju iznimno je važno  razvijanje i jačanje obrtništva. U proteklih pet godina na području grada osnovano je 45% više obrta nego 2019. godine. S toga, u cilju nam je jačanje kapaciteta malih poduzetnika, obrtnika te nam je drago da Gospodarski centar to ponovno prepoznaje te organizira 24. Obrtnički sajam“ rekla je zamjenica pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Osijeka, Anamarija Matić Kardoš.

Dopredsjednik Hrvatske obrtničke komore Osječko-baranjske županije, Tibor Vidaković istaknuo je da je za naš Grad i našu Županiju ovaj Sajam prava stvar koja promovira ono što nudimo i promovira ovu regiju u turističkom smislu te da mu je drago da je Hrvatska gospodarska komora dio toga.

Organizatori sajma su Osječko-baranjska županija, Gospodarski centar Osječko-baranjske županije d.o.o. i Hrvatska obrtnička komora Osječko-baranjske županije. Program sajma odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, a sponzori su Hrvatska banka za obnovu i razvitak, Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije, Cesting d.o.o. te Altrad – Limex d.o.o..