Jučer je zaključeno prvo ovogodišnje sajamsko događanje u Osijeku. U tri dana, od petka do nedjelje, objedinjeno u istom terminu i na istom mjestu u Osijeku, na izložbenom prostoru Pampas, trajali su 24. Osječki proljetni sajam i 18. Obrtnički sajam. Okupili su oko 200 izlagača, a njihove štandove posjetilo je oko 15 tisuća posjetitelja. Očekivano, u fokusu jednih i drugih bili su poljoprivreda i vrtlarstvo, a najviše se tražilo sjemenskog i sadnog materijala. Pokazano je zanimanje i za poljomehanizaciju jer je sajam ponudio i veliki izbor radnih i priključnih strojeva. To je u Osijek dovelo veliki broj posjetitelja iz regije.

– Sudeći prema oznakama registracijskih pločica automobila na parkingu sajma, primjećujemo i posjetitelje iz susjedstva, iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Zabilježili smo organizirani dolazak autobusima posjetitelja iz Slovenije – kazuje Nada Maglaić, direktorica Osječkog sajma, tvrtke organizatora. Institucionalna podrška HGK ŽK Osijek i HOK – Obrtničke komore Osječko-baranjske županije nije izostala ni ovaj put, tako da i ove godine pokroviteljstvom nastupa gospodarstvenika i obrtnika ove institucije daju podršku svojim članicama u realizaciji njihova nastupa. U sklopu ovogodišnje sajamske priredbe posjetitelji su imali mogućnost obići obrtnike Osječko-baranjske, Međimurske, Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske, Zagrebačke i Sisačko-moslavačke županije te se uvjeriti u njihovu bogatu ponudu. Gospodarske potencijale svojih općina u organiziranom nastupu predstavile su općine Antunovac i Semeljci. Organizatori su, naposljetku, imali saveznika i u lijepom vremenu. Sunčani petak i najposjećenija subota, a ni nedjeljni oblaci pa i sitna kiša nisu omeli posjetitelje u planiranom dolasku i kupnji na sajmu. Oba dana vikenda u sklopu sajma održavani su i zanimljivi stručni skupovi i prezentacije ponude izlagača. No, umjesto zaključka, čini se kako je ovaj prostor na Pampasu dao svoj maksimum, još jednom se pokazalo kako Osijek treba novi adekvatni(ji) sajamski prostor i objekt.

– Svjesni smo trenutka da potreba za prostorima nosi promišljanje o najekonomičnijem načinu gradnje, da to budu polivalentni objekti koji će biti u funkciji tijekom cijele godine za više korisnika i različite namjene. Evidentno je da je ovaj prostor što se tiče tehničkih uvjeta za potrebe izlagača, općenito pozicije u prostoru i prometnog ograničenja, dao maksimum – rekla je zaključno Maglaić.

Interes i najave ponovnih nastupa izlagača koji su na ovogodišnjoj sajamskoj priredbi nastupili prvi put govore o neupitnoj budućnosti i razvoju sajamske djelatnosti u gradu Osijeku. Najbolja je to potvrda Osijeku i Slavoniji da su na dobrom putu orijentacije razvoja gospodarstva.

Slijede Salori i Motomobil

Osječki sajam okrenut je sada pripremi sljedeće manifestacije. Od 7. do 9. travnja u istom terminu na rasporedu su dvije sajamske manifestacije – Sajam lova, ribolova i kontinentalnog turizma Salori, te Motomobil, sajam automobila i prateće automobilske industrije. Obje također s dugom tradicijom, ovo će biti 21. izdanje Motomobila te 14. Salorija.

Glas Slavonije/D.Kuštro

Foto: G.Mitić