Potreba za reformama koje će, neovisno o političkoj obojenosti Vlade RH, biti u funkciji poduzetništva, gospodarstva i poljoprivrede, potreba za borbom protiv nelojalne konkurencije i rada na crno, ali i najave konkretnih zakonskih poteza dijelovi su govora na jučerašnjem otvorenju 24. Osječkog proljetnog sajma i 18. Obrtničkog sajma.

Na dvije tisuće četvornih metara zatvorenog i tri tisuće otvorenog sajamskog prostora na izložbenom prostoru Pampas svoje proizvode i usluge predstavlja 180 izlagača iz zemlje i inozemstva. Najbrojniji su izlagači iz poljoprivrednog sektora, zatim proizvođači opreme i uređaja u graditeljstvu i kućanstvu, motornih vozila te obiteljska poljoprivredna gospodarstva i obrtnici.

Ovim sajmovima otvorena je ovogodišnja sezona sajmovanja u Osijeku, pa je, logično, kao domaćin, prva goste pozdravila Nada Maglaić, direktorica Sajma.

– Zbog značenja u regiji, centru poljoprivredne proizvodnje, Osječki proljetni sajam, u čijem se sastavu održava i Obrtnički sajam, svjedoči o mjestu koje zauzima u sajamskoj industriji Hrvatske. O njegovu značenju govori i to što se održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka – istaknula je Maglaić te osobito zahvalila dugogodišnjim i vjernim izlagačima, na čijoj su podršci, partnerstvu i povjerenju zajednički gradili i razvijali najznačajniji sajam u ovoj regiji u području poljoprivrede.

I Obrtnički sajam tako je stigao do svoje punoljetnosti, ovo je 18. put kako obrtnici, uz podršku Hrvatske obrtničke komore, organizirano izlažu na Pampasu. Stoga je poseban pozdrav svojim članicama, ali, naravno, i svim izlagačima, uputio Dragutin Ranogajec, predsjednik HOK-a.

Žilavo poduzetništvo

– Ovi sajmovi služe i da se vidi što radi konkurencija, jer konkurencija je vrlo poticajna. Ona nas uči da moramo biti bolji, da moramo ulagati u svoje znanje, u svoje radionice, kako bismo onda mogli konkurirati i na zahtjevnom europskom tržištu. Mi obrtnici ne očekujemo ni od ove vlade ništa drugo osim da nam stvori zakonodavni okvir unutar kojeg ćemo moći normalno raditi i otvarati nova radna mjesta – rekao je Ranogajec.

Izdvojio je nužnost borbe protiv rada na crno, pri čemu se traži izmjena Zakona o sprečavanju neregistriranih djelatnosti.

I župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić slaže se sa svojim prethodnicima da ova regija ima žilavo poduzetništvo, žilave obrtnike i poljoprivrednike. No puno je propusta i loših zakonskih rješenja i to je ono što ih guši.

– Slavoniju i ovaj kraj mogu spasiti samo zakoni koji će biti u funkciji poduzetništva i gospodarstva, u funkciji poljoprivrede, prerađivača, obiteljskih gospodarstava. Reforme koje su to trebale učiniti čekamo već godinama – upozorio je Šišljagić.

Ipak, čini se kako je zakonodavstvo spremno početi se okretati u korist realnog sektora. Dao je to naznačiti Krunoslav Karalić, pmoćnik ministra poljoprivrede, koji je domaćine i izlagače pozdravio kao izaslanik Vlade RH.

Podizanje svijesti

– Ovaj sajam, u sva svoja 24 izdanja, izravno je pridonosio tržišnom pozicioniranju naših izlagača. A upravo je tržišni položaj jedan od najvećih problema razvitka poljoprivredne i prehrambene industrije u cjelini. Stoga su brojne aktivnosti Ministarstva poljoprivrede usmjerene na rješavanje tog problema. Upravo s ciljem osnaživanja položaja proizvođača na tržištu radimo na donošenju zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom. Izrada zakona je u završnoj fazi i do kraja ovog mjeseca zakon će biti poslan Vladi RH u proceduru. Njime će se prvi put urediti odnosi na tržištu, sankcionirat ćemo zloporabu dominante pregovaračke pozicije u lancu opskrbe hranom. Nadalje, na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, u Zakon o javnoj nabavi uvršten je amandman o implementaciji sheme kratkih lanaca javne opskrbe. Pri tome će naručitelj biti u obvezi prednost dati lokalnim proizvodima, proizvodima veće svježine te proizvodima s nižim udjelom transportnih troškova. Također u segmentu organizacije tržišta u proizvodnji mlijeka završavamo tri pravilnika. Radimo i na prijedlogu reorganizacije inspekcijskih službi u segmentu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. No radit ćemo i na podizanju svijesti potrošača, gdje ćemo upozoravati na potrebu i značenje potrošnje hrvatskih domaćih poljoprivrednih proizvoda. A u takvoj je promociji zasigurno od velike pomoći bio i jest i ovaj sajam – rekao je Karalić, koji je za utorak u Osijeku najavio održavanje manifestacije “Doručak s hrvatskih farmi”. Naposljetku prigoda da sajam proglasi otvorenim pripala je Ivanu Vrkiću, gradonačelniku Osijeka. – Kako glavnu ulogu u ovom sajmovanju imaju izlagači, a ne mi koji govorimo za ovom govornicom, ne preostaje mi ništa drugo nego sajam proglasiti otvorenim – efektan je i jednostavan bio Vrkić.

Glas Slavonije/D. Kuštro/V. Latinović
Foto: G.Mitić