Na sedam tisuća četvornih metara izložbenog prostora jučer je na Pampasu u Osijeku pomoćnik ministra poljoprivrede za šumarstvo, lovstvo i drvnu industriju Domagoj Križaj svečano otvorio dvije sajamske manifestacije, 12. sajam lova, ribolova i turizma SALORI 2015 i 19. sajam automobila i prateće industrije Motomobil.
Križaj je tom prigodom istaknuo kako se u svijetu jako traži netaknuta priroda, a to je ono što turistima, između ostalog, možemo ponuditi.
Predstavila su se brojna ribička i lovačka društva i njihovi savezi uz nezaobilaznu izložbu trofeja, kao i bogatom ponudom opreme i pribora za lov i ribolov.
Veliku podršku SALORI ima u Hrvatskom sportskom savezu i Hrvatskom lovačkom savezu koji su ujedno i jedni od pokrovitelja pa su nazočne pozdravili predsjednici tih dviju institucija Vladimir Sever i Đuro Dečak.
Nazočne su pozdravili direktorica Osječkog sajma Nada Maglaić, savjetnik ministra turizma Ivo Bašić, osječki gradonačelnik Ivan Vrkić i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić.
Nada Maglaić najavila je kako je ovo prilika da se prezentiraju i turistički kapaciteti, vinske ceste, autohtoni proizvodi, gastronomija, a dodatne su aktivnosti uz sajmove savjetovanja, prezentacije i predavanja.
Sever je napomenuo kako HSRS slavi 80 godina pa će se tijekom sajamskih dana održati skupština tog saveza, a i Dečak je pohvalio doprinos lovaca u održavanju i razvoju lovstva.
Bašić je čestitao organizatorima, dodajući da lovni i ribolovni turizam zauzimaju značajno mjesto u strategiji turizma.
Župan Šišljagić istaknuo je kako su potencijali jako veliki, a preko Bašića poručio je ministru turizma Darku Lorencinu da dođe i posjeti ovo područje za koje se stalno ističe da je veliki potencijal.
“Ministarstvo turizma, kao i ostala ministarstva, poklanjaju premalo pažnje ovom dijelu Hrvatske. Lovci i ribiči daju sve od sebe kako bi unaprijedili djelatnosti kojima se bave i koje su u funkciji i gospodarstva i turizam. Osječko-baranjska županija je područje u kojem je evidentan najbrži rast kontinentalnog turizma u Hrvatskoj, a turizam je jedna od strateških odrednica Slavonije i Baranje. Stoga smo i tražili da se ovdje ulaže što je više moguće jer bez ulaganja nema uvjeta za razvoj”, kazao je župan Šišljagić dodajući kako i posjetitelji ovog sajma, ali i turisti imaju što vidjeti u Slavoniji i Baranji.
Ovaj su sajam mnogi iskoristili da prikažu mogućnosti seoskog turizma i raznovrsnost ponude gastronomskih specijaliteta, ali i ostalih sadržaja.
Gradonačelnik Vrkić istaknuo je kako je ovo sadržajno najbogatija manifestacija takvog tipa u Hrvatskoj, a mnogi od gostiju koji su prošli slične sajmove potvrdili su kako je u Osijeku najbolje.
Vrkić je pohvalio suradnju udruga koje su dokazale kako se zajedničkim radom postižu uspjesi i rezultati.
SALORI je svojim bogatim izložbenim, sportskim, zabavnim i gastronomskim programom izrastao u nezaobilazno sajamsko događanje.
Posjetitelji su bili zadovoljni i odličnom ponudom druge priredbe, Motomobila, na kojoj su mogli pogledati novitetete renomiranih autokuća, imati probne vožnje, ali i vidjeti dio iz programa nautike i druge popratne sadržaje.

Sportski ribolovci spalili su mreže ribokradica

Sportski ribolovci spalili su, kaže Josip Dimnjašević, mreže ribokradica, a sudeći prema količini mreža, njihovi su ribočuvari bili uspješni u borbi protiv krivolovaca. Tijekom vikenda održat će se i predavanja, natjecanje u streljaštvu i ribički kup, policija je održala edukativna predavanja o naoružanju, a AMK Slavonac predvidio je pokaz rada simulatora prevrtanja automobila u nesrećama. Lovci su postavili Dioramu – izložbeni postav Lovačkog muzeja s prepariranom zvjeradi, a ribolovci su izložili ribe i prezentirali vode kao turističke i ribolovne potencijale. Nije nedostajalo ni čašćenja postjetitelja, ni natjecanja u kuhanju fiša i čobanca.

Suorganizatori sajmova

– Lovački savez Osječko-baranjske županije
– Sportski ribolovni savez Osječko-baranjske županije
– Turistička zajednica Osječko-baranjske županije
– Streljački savez Osječko-baranjske županije

POKROVITELJI SAJMOVA

– Ministarstvo poljoprivrede
– Ministarstvo turizma
– Hrvatski sportski ribolovni savez
– Hrvatski lovački savez
– Osječko-baranjska županija
– Grad Osijek
– Turistička zajednica grada Osijeka
– Glas Slavonije i Glas lova i ribolova – medijski pokrovitelji već tradicionalno, kao i uvijek u prigodama značajnih manifestacija koje se održavaju u Slavoniji i Baranji

Stotinjak izlagača iz Hrvatske i inozemstva

Tijekom tri sajamska dana predstavlja se stotinjak izlagača iz Hrvatske i inozemstva, a koliko se moglo vidjeti prema ponudi SALORI-ja, svojom veličinom, brojem izlagača i znanjem u razvoju lovnog, ribolovnog i kontinentalnog turizma prerastao je u najznačajniju priredbu te vrste u Hrvatskoj.
IVAN VRKIĆ
gradonačelnik Osijeka
Ovo je sadržajno najbogatija manifestacija takvog tipa u Hrvatskoj, a mnogi od gostiju koji su prošli slične sajmove potvrdili su kako je u Osijeku najbolje.
VLADIMIR ŠIŠLJAGIĆ
župan Osječko-baranjske županije
Lovci i ribiči daju sve od sebe kako bi unaprijedili djelatnosti kojima se bave, a koje su u funkciji i gospodarstva i turizma.
Glas Slavonije/D.Pejić