Na osječkom sajamskom prostoru Pampas održat će se od danas (petka, 17. do nedjelje, 19. travnja) dvije sajamske priredbe: 12. SALORI 2015. – Sajam lova, ribolova i turizma i 19. Motomobil – Sajam automobila i prateće industrije.
Te se dvije tradicionalne manifestacije održavaju pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva turizma, Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka, Hrvatskog lovačkog saveza, Hrvatskog sportskog ribolovnog saveza i TZ-a Osijek, a dnevni list Glas Slavonije jedan je od medijskih pokrovitelja.
Otvaranje sajamskih manifestacija na kojima će se predstaviti stotinjak domaćih i inozemnih izlagača na ukupno sedam tisuća četvornih metara sajamskog prostra bit će danas u 11 sati. Ulaz je besplatan tijekom cijelog trajanja sajma, kao i parkiranje za vozila posjetitelja.
Prema programu je predviđeno da u petak u 12.30 sati bude zajednička prezentacija enogastroponude (Hrvatske šume d.o.o. Zagreb UŠP Osijek i Vina Belje), a u isto vrijeme će ribočuvari ZSRD-a Osijek, najavljuje Josip Dimnjašević, predsjednik Zajednice sportskih ribolovnih društava, javno spaljivati desetak kilometara mreža ribokradica.
U 17 sati je proglašenje ribičkog Najulova Slavonije i Baranje te otvorenje lovačke izložbe trofeja divljači i dodjela medalja.
U subotu je, u 10 sati, SALORI KUP u lovnom streljaštvu, prezentacija SŠ “Josip Kozarac” Đurđenovac, te natjecanje u kuhanju čobanca lovačkih društava Osječko-baranjske i susjednih županija. U 11 sati je predavanje i prezentacija tvrtke Swarovski optika, a u prostorijama SRD-a Drava Osijek bit će održana izborna skupština HSRS-a. U 16 sati održat će se radionice “Mogućnost financiranja turističkih projekata kroz EU fondove” i “Kako potaknuti razvoj turizma”, a u 18.30 sati je proglašenje rezultata u lovnom streljaštvu.
U nedjelju će se na jezeru Đola u Dardi održati SALORI KUP, a u 10 sati na Pampasu Državno prvenstvo HSRS-a u kuhanju fiša. U 10.30 sati na Pampasu je dodjela literature i promidžbenih letaka lovnim pripravnicima te predavanja za lovce: Zakon o lovstvu, Zakon o oružju, rukovanju prije, za vrijem i nakon lova, te edukacija o minski sumnjivim prostorima. U 12.30 sati Lovački savez Osječko-baranjske županije obilježava 20. obljetnicu, a u 16.30 sati su radionice kao i proteklog dana o turizmu i EU fondovima.

ZANIMLJIVI DODATNI SADRŽAJI

Među ostalim sadržajima tijekom vikenda na Pampasu su Dani lovstva lovnih ureda, bit će postavljen izložbeni postav Lovačkog muzeja, prezentirat će se oprema za lov i ribolov, turizam, automobilizam i nautiku, autokuće će prezentirati vozila uz probne vožnje, a posjetitelji će moći isprobati i simulator prevrtanja automobila u prometnim nezgodama AMK Slavonac, uživati u stalnoj ponudi jela i pića, turističkoj ponudi… Suorganizatori Sajma su Lovački savez Osječko-baranjske županije, Sportsko-ribolovni savez Osječko-baranjske županije, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije i Streljački savez Osječko-baranjske županije.
Glas Slavonije/D.Pejić