Program Osječkog jesenskog sajma, koji će se od petka do nedjelje (od 7. do 9. listopada) održavati na prostoru Pampasa, predstavljen je jučer na konferenciji za novinare.

– Osječki jesenski sajam bit će mjesto okupljanja gospodarstvenika široko sadržajnog programa s naglaskom na autohtone proizvode naše regije – istaknula je najavljujući sajam Nada Maglaić, direktorica tvrtke organizatora, Osječki sajam.

Najavila je nastup 180 domaćih i inozemnih izlagača, s naglaskom na poljoprivredu, poljoprivrednu mehanizaciju, prehranu i autohtone lokalne proizvode. Ipak, organizacijski gledano, četiri su cjeline – nacionalno ocjenjivanje meda; izložba ženskog poduzetništva; grupni nastup i predstavljanje gospodarstvenika članica HGK-a i obrtnika članica Obrtničke komore Osječko-baranjske županije i prvi put organizirani nastup mađarskih gospodarstvenika u suradnji s Mađarskom nacionalnom trgovačkom agencijom.

– Na sajam dolazi pet tvrtki iz sektora poljoprivrede, prehrambene industrije i komunalne djelatnosti – najavljuje Zorica Paliž-Toth, voditeljica osječkog ureda ove Agencije.

U ime izlagača okupljenih oko HGK-a Ernest Nad rekao je kako su za 33 gospodarska subjekta sufinancirali nastup na sajmu, jer drži kako malom i srednjem poduzetništvu koje nema vlastitu logistiku ovakve priredbe služe za promociju proizvoda.

Darko Knežević, predsjednik Županijske obrtničke komore, istaknuo je kako je i među obrtnicima pojačano zanimanje za sajamski nastup.

Silvija Dološić, predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova, najavila je treću izložba ženskog poduzetništva Slavonije i Baranje, u sklopu koje se poduzetnicama omogućavaju tri dana besplatnog sajamskog prostora kako bi im se pomoglo u prezentaciji i povezivanju s drugim gospodarstvenicima.

Pčelari će Jesenski sajam iskoristiti za promociju dobivene oznake izvornosti “Med slavonski”, a i Policijska uprava osječko-baranjska na sajmu će i ovaj put prezentirati svoje djelovanje i preventivne akcije za sigurnost u prometu.

KONAČNO I O NOVOM PROSTORU

Nada Maglaić priznala je kako su zbog ograničenosti streljane Pampas kao sajamskoga prostora, odnosno nemogućnost da ispune tehničke uvjete, morali odbiti neke izlagače. Kao odgovor na to je vijest koju je na sajmu priopćio Srećko Kukić, pomoćnik pročelnice gradskog Upravnog odjela za gospodarstvo. Jučer je naime iz resornog ministarstva stigla obavijest kako je Osijek proglašen urbanom aglomeracijom, što otvara mogućnost realizacije novih operativnih programa. “Jedan od njih jest i gradnja novog sajamskog prostora i nadam se da ćemo do kraja programskog razdoblja 2014. – 2020. godine dobiti kvalitetan multifunkcionalan sajamski prostor, rekao je Kukić, ne otkrivši koje su to moguće lokacije za novi sajamski prostor.

Sajam se otvara u petak i prema uobičajenom – ulaz i parking za sve posjetitelje su besplatni

Glas Slavonije/D.Kuštro

Foto: D.Kibel