Osamnaesti Osječki jesenski sajam, koji se održava od 2. do 4. listopada, okupit će 180 izlagača iz Hrvatske i inozemstva, koji će na sajamskom prostoru Pampasa predstaviti usluge i proizvode iz područja poljoprivrede, prehrane, tekstila i proizvoda za zaštitu na radu, proizvodnje pitke vode i pročišćavanje voda.
Dio izlagača nastupit će organizirano pod pokroviteljstvom HGK Županijske komore Osijek, Obrtničke komore Međimurske županije, Općine Semeljci i LAG-a Vuka-Dunav Antunovac, najavila je na konferenciji za novinare direktorica tvrtke Osječki sajam Nada Maglaić.
Viša stručna suradnica Odsjeka za međunarodne poslove HGK Županijske komore Osijek Ivana Erak naglasila je kako će u organizaciji HGK, na zajedničkom štandu, na površini od 180 četvornih metara, nastupiti 22 izlagača.
I na ovom sajmu posebna se važnost pridaje nastupu poduzetnica. Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Osječko-baranjske županije Silvija Dološić najavila je 2. izložbu ženskog poduzetništva. Cilj je ove izložbe stvaranje novih poslovnih mogućnosti, širenje tržišta i povezivanje poduzetnica, razmjena iskustava i promoviranje pozitivnog imidža žena u poslovnom svijetu.
Poduzetnica Ana Rogina u subotu će održati predavanje “Sedam koraka do uspješne promocije na internetu”.
Klaster Slavonska košarica, koji djeluje u četiri županije istočne Hrvatske i okuplja 122 člana, organizira nastup 17 izlagača članova klastera. Kako je istaknuo menadžer klastera Tomislav Ružić, namjera je promovirati autohtone proizvode koji nastaju u klasteru, primjerice, mljevenu papriku, bijeli luk, drvene igračke…
U subotu će u prijepodnevnim satima članovi klastera održati radionicu starih zanata s prezentacijom rada – kovača, lončara i obućara u posebnim kućicama štandovima.
Premda su kapaciteti sajma popunjeni, Nada Maglaić kazala je kako su neki izlagači iz inozemstva zbog nedavnog zatvaranja istočne hrvatske granice odustali od dolaska
U sklopu sajma održava se i manifestacija Dani meda u Hrvatskoj, u čijem je sastavu 20. ocjenjivanje meda, 14. ocjenjivanje pakovina meda, pića na bazi meda, proizvoda za poboljšanje zdravlja na bazi meda i suvenira te 11. ocjenjivanje kvalitete pića od meda i na bazi meda. Organizatori manefistacije su HGK i Županijski savez pčelara Osječko-baranjske županije. Dani meda počinju u petak, 2. listopada, na središnjem osječkom Trgu Ante Starčevića manifestacijom Mladi i med, na kojoj se očekuje dolazak djece iz mnogobrojnih škola iz Osijeka i okolice. Nastupit će tu 22 izlagača – pčelara, uz više pčelarskih učeničkih zadruga, najavio je predsjednik Županijskog saveza Slavko Stojanović. On je naglasio kako će se na sajmu vidjeti što radi 700 pčelara s područja Osječko-baranjske županije. U subotu se u HGK-u održava svečanost s proglašenjem rezultata ocjenjivanja kvalitete meda, pakovina i pića od meda.
Glas Slavonije/I.Mikulić
Foto: Gojko Mitić