Cijeneći tradiciju održavanja ovih sajamskih priredbi, unatoč vremenima koja nisu bila naklonjena poduzetništvu i gospodarstvu, svojim pokroviteljstvom želim podržati vaš rad i nastojanja da pridonesete uspjehu poduzetnika koji na njima izlažu… – tekst je poruke koju je u prigodi jučerašnjeg otvorenja 23. Osječkog proljetnog sajma – sajma poljoprivrede i prehrane i 17. Obrtničkog sajma u Osijeku organizatorima, tvrtki Osječki sajam, i izlagačima uputila Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske.

Njezinu pokroviteljstvu te specijalizirane manifestacije, s gotovo najdužim sajamskim stažom općenito u Hrvatskoj, pokroviteljstvom su se pridružila dva ministarstva – Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstva poduzetništva i obrta, te dvije jedinice lokalne samouprave, Osječko-baranjska županija i Grad Osijek.

Nužno umrežavanje

Sajam je pak otvorio Mario Turalija, zamjenik ministra poduzetništva i obrta.

– U Ministarstvu nastojimo potaknuti na korištenje što više mjera koje uključuju poticanje poduzetništva i razvoj poduzetničke klime. U tom smjeru planiramo umrežavanje svih poduzetničkih potpornih institucija. Naposljetku, naša je namjera pojednostaviti proceduru aplikacije i korištenja poticajnih sredstava – najavio je Turalija.

Kao pravi domaćin, izlagače i goste pozdravila je Nada Maglaić, direktorica tvrtke Osječki sajam. I ona je u svom govoru apostrofirala nužan suodnos gospodarstva i politike kao čimbenik očuvanja, ali i daljnjeg jačanja sajamskih priredbi.

A većina tih osječkih sajamskih priredbi nosi i aktivno sudjelovanje Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Osijek i Hrvatske obrtničke komore – Obrtničke komore Osječko-baranjske županije, pa su i njihovi predstavnici pozdravili izlagače.

Ivan Škorić, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore, izjavio je da je nastup na ovakvim i sličnim manifestacijama odličan način promocije.

– Posebice to puno znači manjim tvrtkama, kojima je to često i jedini način promocije. Hrvatska gospodarska komora na ovom sajmu sufinancira nastup 31 tvrtke – rekao je Škorić te je dodao da je plan HGK sufinancirati nastup tvrtkama na 360 manifestacija diljem svijeta i naglasio kako to čine jedini u Hrvatskoj.

Skinuti stigmu s obrtničkih zanimanja

Za Dragutina Ranogajeca, predsjednika Hrvatske obrtničke komore, nema dileme što očekuje od nove vlade.

– Mi obrtnici, poduzetnici hoćemo, želimo i možemo stvarati nove proizvode, kreirati nove standarde. Ali zato Vlada i političari moraju otkloniti sve ono što nam smeta, a to su ponajviše administrativne barijere – rekao je Ranogajec, uz poruku da treba raditi na skidanju stigme s obrtničkih zanimanja.

Očekivanja od nove Vlade RH bila su dio i riječi Dragana Vulina, zamjenika župana Osječko-baranjske županije.

– U periodu smo u kojemu se kreira državni proračun. Jasna su naša očekivanja, da ne dođe do smanjivanja sredstava namijenjenih za poljoprivredu i prehranu. Ako se to dogodi – posve je jasno i kako će se smanjiti broj izlagača na ovom sajmu – rekao je Vulin.

Gosti iz Srbije i BiH

– Želimo što više posjetitelja i svi su dobrodošli u Osijek, grad bogate sajamske tradicije. A ona se gradila na način da oni koji dođu izlagati prvi put u Osijek to nastave raditi i svih sljedećih godina – rekao je pak Denis Ambruš, zamjenik osječkog gradonačelnika.

A kao pravi primjer toga o čemu je govorio osječki dogradonačelnik nastup je tvrtke Pašta Mašta iz Dugog Sela. Njima je to prvi nastup na nekom od sajmova uopće.

– Bavimo se proizvodnjom tjestenina, pri čemu se koriste kalupi od bronce. Bronca daje tjestenini bolju poroznost i time ona bolje upija umak – objašnjava Nikolina Katalinić-Kovačević, voditeljica marketinga te tvrtke.

A je li tome doista tako, pokazat će primjerom – sva tri sajamska dana uživo će se pripremati jela s njihovom tjesteninom!

Za prvo predstavljanje novog proizvoda sajamski nastup iskoristili su i iz tvrtke Green Planet Production. Vlatko Kalapoš predstavlja i promovira Detox sprej za voće i povrće.

– Inovativan je to proizvod nastao na bazi starih recepata i inovativne tehnologije. Sprej je to koji s površine voća uklanja pesticide, voskove, prljavštine te ostale nečistoće i kemijske tretmane. Djeluje jednostavno i brzo, dovoljno je poprskati voće ili povrće te ga oprati nakon pet minuta – kaže Kalapoš.

Sprej je posebno namijenjen za čišćenje voća i povrća koje dolazi iz uvoza pa je nužno bilo pod kemijskim tretmanom za očuvanje svježine tijekom transporta. Ta osječka tvrtka već ima riješenu distribuciju svoga proizvoda na hrvatsko i inozemno tržište.

Prvog dana sajma naročito su u razvijanju bilateralnih odnosa bili aktivni u Županijskoj obrtničkoj komori Osijek. Na sajmu su bili domaćini Obrtničkoj komori iz Subotice, a potom su, istina, u svojim komorskim prostorima, u Svilajskoj ulici, održali susret s predstavnicima Obrtničke komore Tuzlanskog kantona, kojemu je nazočio Nermin Hodžić, ministar razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona.

Sajam je okupio oko 180 domaćih i inozemnih izlagača. Uobičajeno, ulaz na sajam i parkiranje se ne plaćaju.

Pašta Mašta – Cooking show

U Paviljonu 1 chef Tomislav Dukić kuha s Pašta Maštom. Svi zainteresirani moći će besplatno kušati tjesteninu, ali i naučiti kako se tjestenina pravilno priprema. Kuhanje je u subotu od 13.30 do 15.30 te u nedjelju između 10 i 12 sati.

Općina Antunovac tradicionalni partner Osječkog proljetnog sajma

Općina Antunovac već je niz godina partner Osječkog proljetnog sajma. Kako je izjavila Nataša Tramišak, direktorica Agencije za održivi razvoj Općine Antunovac, ove su godine na izložbeni prostor od 30 četvornih metara doveli desetak svojih proizvođača, koji su se predstavili različitim proizvodima – od suhomesnatih proizvoda, meda, kolača do rukotvorina. Na izložbenom štandu općine Antunovac predstavlja se i tvrtka ZVG Hrvatska, koja je u Gospodarskoj zoni Antunovac već dvije godine i koja nudi inovativna rješenja za čišćenje, brisanje i zaštitu. Nataša Tramišak podsjetila je kako se Gospodarska zona Antunovac i dalje širi, odnosno da se uz četiri sagrađena objekta grade još tri nova.

KIŠA POREMETILA OTVORENJE

Kiša je bila razlogom što je ceremonija otvorenja jučer iznimno održana u neuvjetnom predvorju sajamskih paviljona. “Ovo je još jedan znak kako ne smijemo ovisiti o vremenu i da je potrebno pronaći rješenje za novi sajamski prostor”, apelirala je Maglaić.

 Glas Slavonije/ Z.  Rupčić/ D. Kuštro
 Foto: Davor Kibel