Gospodarski centar finalist je međunarodnog arhitektonskog natjecanja Baumit LifeChallenge 2024 za najljepšu fasadu u Europi u kategoriji “Zapanjujuća struktura”.

Plasirao se u finale u velikoj konkurenciji između čak 300 nevjerojatnih projekata prijavljenih iz cijele Europe, za kategoriji “Zapanjujuće strukture” te se natječe za pobjedu s više od 1.000 m2 betona kreativne tehnike izrađenih s Baumit CreativTop Silk završnom žbukom.

Gospodarski centar u Osijeku predstavlja jedan od najvažnijih projekata u regiji, a glavni akteri ovog ambicioznog poduhvata – arhitekt Mislav Salitrežić iz arhitektonskog ureda Sirrah Projekt investitor i predstavnica Nataše Tramišak iz Osječko-baranjske županije – nedavno su otkrili pozadinu i viziju koja stoji iza ovog monumentalnog projekta.

Mislav Salitrežić, čiji je dizajn postavio temelje ovog izvanrednog arhitektonskog pothvata, izrazio je svoje promišljanje o izazovima s kojima su se suočili tijekom realizacije projekta: “Naš cilj bio je stvoriti prostor koji ne samo da zadovoljava funkcionalne potrebe, već postavlja standarde u održivosti, estetici i fleksibilnosti. U potrazi za idealnim načinom poboljšanja završnog izgleda Baumit se istaknuo kao optimalan izbor zbog izvanrednog omjera cijene i kvalitete, uz neprocjenjivu tehničku podršku koja je uključivala korisne savjete i pravilan pristup tretiranju površina.” istaknuo je Salitrežić.

Saborska zastupnica, koordinatorica Osječko-baranjske županije i u vrijeme započinjanja projekta Gospodarskog centra pročelnica resornog upravnog odjela Osječko-baranjske županije, Nataša Tramišak istaknula je da Osijek i Osječko – baranjska županija imaju bogatu tradiciju sajmovanja, no više od 25 godina nije bilo adekvatnog sajamskog prostora. To je bila polazišna točka za planiranje ove nove investicije. S obzirom na praćenje trendova u gospodarstvu, ali i potrebama malog i srednjeg poduzetništva, te obrtništva Osječko-baranjska županija na inicijativu tadašnjeg župana Ivana Anušića započela je planiranje i osmišljavanje nove infrastrukture. Kao pročelnici resornog upravnog odjela zadatak je bio kreirati viziju i sadržaj. Cijeli prostor Gospodarskog centra osmišljen je i koncipiran kao poslovni park, a prva zgrada poslovnog parka je upravo ova izgrađena i namijenjena za sajmovanja, gospodarske manifestacije, kongrese, seminare i dr. manifestacije te prvi kontakt s poduzetnicima. U pripremi su i projekti izgradnja Poslovnog tornja za razvoj poduzetništva, te novih izložbenih hala za održavanje događanja i drugi sadržaji. Projektni zadatak za sadržaje zgrade, te elemente zelene gradnje i povezanosti s prirodnim elementima uz moderan i otvoren dizajn, vizija je Osječko-baranjske županije, koju su naši arhitekti uspješno uklopili u svoj arhitektonski dizajn. Suradnja s arhitektima i projektantima od prvog trenutka bila je obilježena sinergijom s ciljem da se zadovolje svi budući zahtjevi jednog multifunkcionalnog prostora kao što je Zgrada 1. Gospodarskog centra. Kako je projekt trajao preko tri godine od trenutka projektiranja do samog završetka objekta, suradnja je bila kontinuirana tijekom cijelog razdoblja u kojem se pratio razvoj ideja i realizacije istih. Zajedničkim  djelovanjem dobili smo objekt koji je u potpunosti zadovoljio projektantske vizije, ali i očekivanja investitora. Prioritet investitora bio je imati energetski učinkovitu zgradu s modernom tehnologijom i materijalima koji zgradu čine atraktivnom, oku ugodnom i što je moguće više u povezanosti s prirodom (drvo, zeleni zid..) dugoročna održivost projekta upravo je jedan od najvažnijih aspekata uključenja kvalitetnog materijala i modernih sustava grijanja/hlađenja, te ostalih elementa u zgradi. Prostor je to danas koji privlači pozornost, omogućava fleksibilnost u kreiranju novih različitih sadržaja i u cijelosti ispunjava svoju funkciju.

Više informacija možete pogledati ovdje https://progressive.com.hr/?p=33143