Dva sajma koji danas počinju na prostoru osječkog Pampasa u organizaciji tvrtke Osječki sajam, i traju do nedjelje, toliko su bogati sadržajima da je gotovo nemoguće pobrojati ih na jednom mjestu.

Jer SALORI – sajam koji programski određuju lovna i ribolovna djelatnost te ponuda i mogućnosti kontinentalnog turizma, u Osijek dovodi i Hrvatski lovački savez i Hrvatsko športsko-ribolovni savez.

Oba saveza uz svoje županijske organizacije pripremaju bogat, službeni i promotivni program. Tako će lovci imati sjednicu svoga Predsjedništva, ali i izložbu trofeja divljači u lovnoj 2015/16. godini za zajednička lovišta Osječko-baranjske županije. U subotu se lovci natječu u kuhanju čobanca, ali i predstavljaju knjigu o lovačkim specijalitetima “Divlje na tanjuru”.

Hrvatski športsko-ribolovni savez će sajam početi upozoravajući javnim spaljivanjem ribarskih mreža iz krivolova, ali i proglašenjem najulova Slavonije i Baranje. U subotu, istina na Đoli u Dardi, organiziraju, za sve kategorije, lov ribe udicom na plovak.

U nedjelju pak i oni kuhaju – najavljuju 3. državno prvenstvo u kuhanju fiš-paprikaša. Oba saveza sudjeluju u postavci diorame – prikaza životinja i riba u prirodnom okruženju. Pokraj bazena sa živim primjercima slatkovodnih riba uredit će se prostor s prikazom kontinentalne divljači, ptica i detaljima flore slavonske šume. To je dio sajma koji redovito privlači mlađu populaciju.

Osim županijskih lovačkih i ribolovnih saveza, na sajmu će se predstaviti proizvođači i distributeri opreme i pribora za lov i ribolov, lovišta, turistički kapaciteti vezani uz lovnu djelatnost, lovačka i ribolovna društva.

U fokusu SALORI-ja je i promocija kontinentalnog turizma – promocija je to turističkih mogućnosti regije, autohtonog gastro i etnosadržaja, u organizaciji ovoga sudjeluju Turistička zajednica Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka.

Motomobil – sajam automobila i prateće industrije imat će svoje 20. izdanje, nema sumnje kako će i to biti prvorazredni događaj za zaljubljenike u automobile, motore i sve ono što prati ova revijalna događanja.

ORGANIZATORU JAKA PODRŠKA

U organizaciju oba sajma aktivno su uključeni i HGK Županijska komora Osijek, Gradsko streljačko društvo, MUP, Grad Osijek i Osječko-baranjska županija. Ako se njima dodaju i Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo turizma kao pokrovitelji, znak je to da je i ovaj put organizator – Osječki sajam uspio uza sebe vezati jak tim, koji time valorizira njihova nastojanja da Osijek i dalje zadrži titulu sajamskog grada.

Glas Slavonije/D.Kuštro

Foto: arhiva