U prostoru Gospodarskog centra u Osijeku, 25. i 26. listopada, održat će se Tehnicoolum – Sajam tehničke kulture i strukovnih zanimanja. Sajam se organizira u suradnji s Osječko-baranjskom županijom, Zajednicom tehničke kulture Osječko-baranjske županije i Zajednicom tehničke kulture Grada Osijeka te pod sponzorstvom Grada Osijeka.

Cilj sajma je potaknuti interes kod djece i mladih za bavljenje tehničkom kulturom i znanošću iz STEM područja. Namijenjen je djeci i mladima, od početnika koji će se tek odvažiti baviti tehnikom i ovladavati vještinama početne tehničko-tehnološke pismenosti, preko polaznika koji žele proširiti svoje znanje i usvojiti napredne vještine, pa do stručnih osoba i pedagoga kojima su STEM znanosti i tehnička kultura profesionalni izbor.

Gospodarski centar bit će mjesto održavanja sajamskih izložbi, kreativnih i edukativnih radionica (30-ak radionica na teme kao što su: robotika, modelarstvo, maketarstvo, informatika, elektronički i digitalni sklopovi, promet, fotografija, izrada predmeta od metala, plastike, papira, 3D printanje, dronovi) te izložbi dostignuća iz djelokruga rada udruga proizašlih iz tehničke kulture, zajednica i centara tehničke kulture.

Svoj doprinos u kreiranju sajamskog programa i stručnih pratećih aktivnosti, sudjelovanjem na sajmu, dat će znanstvene ustanove, srednje škole i fakulteti te poduzetnici, s ciljem povezivanja s učenicima završnih razreda koji se obrazuju za elektrotehnička i računalna zanimanja.

Sajam će oba dana biti otvoren od 10 do 18 sati.