U svome uobičajenom terminu, u drugom vikendu listopada, odnosno od danas, (petak), pa do nedjelje, 9. listopada, na Pampasu će se održavati Osječki jesenski sajam.

Ovo je njegovo 19. izdanje, a Nada Maglaić, direktorica tvrtke organizatora, Osječki sajam najavljuje kao mjesto okupljanja gospodarstvenika široko sadržajnog programa s naglaskom na poljoprivredu (ratarstvo, poljoprivredna mehanizacija), pčelarstvo, prehranu, stanovanje, graditeljstvo, opremanje i autohtone proizvode naše regije.

Osječki jesenski sajam održava se pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a, Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka, a u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom – Županijskom komorom Osijek, Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Osječko-baranjske županije i Obrtničkom komorom Osječko-baranjske županije.

Žensko poduzetništvo

Organizacijski posebno se ističu četiri organizacijske cjeline – 21. Nacionalno ocjenjivanje meda, 3. Izložba ženskog poduzetništva, Grupni nastup i predstavljanje gospodarstvenika članica HGK, te obrtnika članica Obrtničke komore Osječko-baranjske županije i Organizirani nastup mađarskih gospodarstvenika u suradnji s Hungarian National Trading House.

Ovogodišnje Nacionalno ocjenjivanje meda dio je manifestacije Dani meda, koja se u Osijeku održava na više lokacija uz podršku HGK ŽK Osijek i u suradnji s Županijskim savezom pčelara Osječko-baranjske županije.

– Posjetiteljima sajma predstavit će se i ponuditi svoje proizvode brojni izlagači – proizvođači meda, uz brojne degustacije i prezentacije. Popratno stručna predavanja namijenjena pčelarima, nezaobilazne su aktivnosti ove manifestacije. No, ono što je najvažnije, sajam će biti mjesto promocije zaštićene oznake izvornosti “Slavonski med”, kojega su slavonski proizvođači meda dobili u srpnju, najavljuje Slavko Stojanović, predsjednik Saveza pčelara Osječko-baranjske županije (OBŽ-a). Danas (petak) u popodnevnim satima za pčelare su organizirana predavanja iz područja pčelarstva s početkom u 16 sati u dvorani sajma.

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Osječko-baranjske županije pokrovitelj je nastupa i predstavljanja dostignuća i mogućnosti ženskog poduzetništva. Ovakva se izložba u okviru Osječkog jesenskog sajma organizira treći put, okupljajući sve veći broj žena poduzetnica, vlasnica tvrtki, obrta i OPG-ova. Ove godine za 34 žene poduzetnice nastup na sajmu posve je besplatan. Za vrijeme sajma organizirat će se stručna predavanja, poslovno savjetovanje i edukacije za žene poduzetnice. – Kada govorimo o edukaciji, u subotu, u 11 sati, na sajamskom prostoru Pampas organiziramo kratku prezentaciju o odijevanju u poslu. Govorit ćemo o tome kako uspješno uskladiti svoj osobni stil odijevanja s poslovnim prilikama i ljudima koje susrećemo u poslu. Predavanje će održati Violeta Vran, a nakon toga planirana je modna revija haljina iz njezine nove kolekcije. Zanimljivo, haljine neće nositi profesionalni modeli nego naše poduzetnice – najavljuje Silvija Dološić, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Osječko-baranjske županije. No poduzetnice su svjesne kako se “ne vrti” sve oko mode. Također u subotu, s početkom u 16 sati, mladi poduzetnik Stipe Dumančić održat će predavanje o svojim iskustvima prodaje poljoprivrednih proizvoda on-line.

Vezano uz poduzetništvo, za petak je planiran i stručni posjet učenika 1. razreda Ekonomske i upravne škole Osijek. Tema je pokretanje poduzetničkog pothvata.

Uobičajeno, aktivan nastup na sajmu imat će i osječke komunalne tvrtke. Štoviše, ovaj put Unikom i GPP imat će zajednički nazivnik – životinje.

Unikom će, naime, predstavljati Zoološki vrt kao svoju prepoznajnicu. Ni jedan, naime, zoološki vrt u Hrvatskoj ne može se pohvaliti veličinom vanjskog prostora na kojem borave životinje, kao što to može osječki zoo.

– Nastojimo našim životinjama omogućiti što više prirodnog okoliša, od travnatih prostora, visoke trave za odmor i skrivanje mladunčadi, pravljenja gnijezda, do šumarka u čijoj se hladovini životinje mogu sakriti od sunca u ljetnim mjesecima. Zoo je odvojen od grada i buke, pun je zelenila i svježeg zraka, a sve to čini ga pravim mjestom za miran život životinja, također i za odmor i opuštanje posjetitelja – poručuju iz Unikoma.

Unikom je potaknut dugogodišnjom tradicijom europskih zooloških vrtova uveo mogućnost pokroviteljstva, odnosno posvajanja životinja kojim se omogućuje zdravstvena zaštita, nabava hrane, održavanje postojećih i gradnju novih nastambi. Time pokrovitelj izravno skrbi o dobrobiti životinja, te se omogućuje bolji i brži razvoj osječkog Zoo vrta.

Uspješne općine

– Zahvaljujući tome što u svome radu težimo poboljšanju kvalitete ponude, tijekom proteklih godina bili smo u mogućnosti nabaviti nove životinje te urediti nastambe za njih, a posebno bismo istaknuli novi atraktivni izgled akvarija i terarija. Našu kvalitetu potvrđujemo i brojnim ugovorima koje smo uspješno realizirali s našim partnerima – pohvalit će se iz ove komunalne tvrtke.

Posvojitelji životinja mogu biti pravne, fizičke osobe i djeca, te stoga iz Unikoma pozivaju sve, posebice najmlađe, da ih posjete na zajedničkom izložbenom prostoru s Gradskim prijevozom putnika. Bit će to i prilika upoznati se s pravilima prijevoza malih životinjskih vrsta, odnosno kućnih ljubimaca u vozilima GPP-a.

Institucionalna potpora HGK Županijske komore Osijek, snažan je poticaj u predstavljanju gospodarske aktivnosti i djelatnosti svojih članica. Za 33 izlagača Komora s 50 posto sufinancira njihov nastup na ovom sajmu. I Obrtnička komora Osječko-baranjske županije, pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije, podržava nastup izlagača obrtnika, čijim se potporama želi pomoći upravo malim obrtnicima u okviru mjera jačanja konkurentnosti i poticaja poduzetništva. Općine Antunovac i Semeljci primjer su uspješnih općina koje svojim gospodarstvenicima zbog važnosti nastupa na sajamskim priredbama daju stalnu podršku redovitim sudjelovanjem na našim manifestacijama. Uz to dugogodišnjom suradnjom s Međimurskom županijom i Obrtničkom komorom Međimurske županije dodatno se podupire uvijek prisutan interes izlagača Međimurske županije za nastup na Osječkom jesenskom sajmu.

Na ovogodišnjoj priredbi prvi put u organizaciji Hungarian National Trading House (Mađarske nacionalne trgovačke agencije), predstavit će se gospodarstvenici iz Republike Mađarske.

– Posebno naglašavamo značaj nastupa proizvođača poljoprivredne mehanizacije, čiji redoviti nastupi svjedoče o uspješnosti opstanka i afirmaciji njihove djelatnosti. Naposljetku, 19. Osječki jesenski sajam priredba je podrške malim sustavima i njihovom opstanku u uvjetima prilagodbe gospodarskim procesima – kaže zaključno, uz poziv na sajam, Nada Maglaić, direktorica tvrtke Osječki sajam.

IZ SATNICE DOGAĐANJA

l PETAK, 11 SATI Svečano otvorenje

l PETAK, 16 SATI Predavanja za pčelare

l SUBOTA, 11 SATI Predavanje i modna revija o poslovnom odijevanju žena

l SUBOTA, 16 SATI Kako prodati poljoprivre-dne proizvode online

Kao i uvijek do sada, ulaz i parking su slobodni

EDUKACIJA O PRIJEVOZU ŽIVOTINJA

Na Osječkom jesenskom sajmu tradicionalno će se posjetiteljima predstaviti i GPP. Osim naglaska na oglašavanju na vozilima, ondje će posjetitelji moći dobiti i izvode iz pravilnika tvrtke koji se odnosi na prijevoz životinja. – Educirat ćemo građane o tome koje se životinje i na koji način mogu prevoziti u gradskom prijevozu. Bit će ondje i demonstracije vožnje što će biti zanimljivo djeci, a nas posebice veseli to što sudjelujemo na sajmu i na taj se način približavamo građanima. Ovo što mogu očekivati, bit će doista zanimljivo – poručila je Sanja Mršo, voditeljica službe marketinga u GPP-u. (Ma. M.)

Glas Slavonije/D.Kuštro