Osječki sajam d.o.o. organizator je iznimno zanimljive i sadržajno bogate sajamske priredbe s temom lova, ribolova i turizma – 11. SALORI. U nastavku možete pogledati program stručno-pratećih događanja….Tradicionalno, svake godine u travnju, sajamski prostor Pampas, u Osijeku, mjesto je okupljanja i susreta županijskih lovačkih  saveza, županijskih športsko-ribolovnih saveza, komercijalnih izlagača s programom lova i ribolova, turističkih zajednica županija, gradova i općina i streljačkih društava.
 
Ove godine, sajam lova, ribolova i turizma održava se po jedanaesti put, od 11. – 13. 04. 2014. na prostoru koji se svojom sadržajnom strukturom i mogućnostima pokazao savršenim za održavanje ovakve manifestacije. Na sajmu u Osijeku, na izložbenom prostoru sajamskog prostora Pampas izlaže preko 100 izlagača iz zemlje i inozemstva, s temom lova, ribolova i turizma.
 
Sudjeluju Hrvatski lovački savez i Lovački savezi: Osječko-baranjske županije, Virovitičko-podravske županije, Grada Zagreba, Vukovarsko-srijemske i Požeško – slavonske županije. Pored Hrvatskog športskog ribolovnog saveza na sajmu su županijski ribolovni savezi: Osječko-baranjske županije, Požeško-slavonske županije, Vukovarsko-srijemske županije, Brodsko-posavske županije, te ove godine prvi put nastupa i ribički savez susjedne nam zemlje: Ribiška sveza Slovenije. Kao i prethodnih godina na sajmu se u zajedničkoj izvedbi HŠRS i HLS priprema diorama – prikaz životinja u prirodnom okruženju.
 
Sajamska priredba je prigoda da osim prodaje opreme za lov i ribolov, prezentacije lovišta, trofeja i rada lovno bogatih županija i njihovih lovačkih saveza, predstavljanja djelatnosti i mogućnosti županijskih hrvatsko-športskih ribolovnih saveza, uz nezaobilaznu turističku ponudu, posjetitelji kušaju najbolje „fiš paprikaše“, čobance i kotlovinu tradicionalno pripremljenih kod najboljih majstora pripreme hrane u prirodi uz vina kontinentalnog porijekla, autohtone proizvode našeg podneblja, ali i prigoda za edukaciju o potrebi i načinima zaštite pojedinih životinjskih vrsta i krajobrazne raznovrsnosti. Zbog ugroze naših lovišta od zaostalih mina organizirat će se i edukacija lovaca i lovačkih društava u organizaciji Policijske uprave Osječko-baranjske i Vijeća za prevenciju grada Osijeka. Kao i svake godine na sajmu se organizira i ocjenjivanje ulovljenih lovačkih trofeja ulovljenih 2013. godine, te brojni susreti lovačkih društava.
 
Ove godine, u organizaciji Hrvatskog športskog ribolovnog saveza, održat će se 1. Državno natjecanje u kuhanju fiš-paprikaša. Za one koji to žele, znaju i vole, streljačka mjesta će biti prilika lovcima i strijelcima da  isprobaju svoje streljačke sposobnosti u praktičnom streljaštvu koje organizira Streljački savez Osječko-baranjske županije. Kad se tome pridoda i manifestacija natjecanja u lovu ribe udicom na plovak SALORI KUP na staroj Dravi, te izložba fotografija Udruge za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek, sajamska priredba SALORI svrstava se u red sadržajem najbogatijih sajamskih priredbi koje organizira Osječki sajam, ali i najbogatijih priredbi ove vrste u zemlji.
 
Svakako treba istaći da u poslovima organizacije sajma lova, ribolova i turizma, Osječki sajam ima značajnu podršku Hrvatskog lovačkog saveza, Lovačkog saveza Osječko-baranjske
 
županije, Hrvatskog športsko-ribolovnog saveza i HŠRS Osječko-baranjske županije i Zajednice športskih ribolovnih društava Osijek. Predstavljanje turističkih mogućnosti regije, autohtonog gastro i etno sadržaja, odvija se u suradnji s TZ Osječko-baranjske županije i TZ Grada Osijeka.
 
Sajamska priredba održava se pod pokroviteljstvima Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva turizma, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka. Sponzori sajma su Osječka pivovara, Šafram i Parangal.
 
SALORI 2014. je priredba nacionalnog karaktera, direktno namijenjena županijskim lovačkim i ribolovnim savezima i društvima, šumskim gospodarstvima, lovištima i uzgajivačnicama divljači, proizvođačima i distributerima lovačke i ribolovne opreme.
 
Sve navedene aktivnosti organiziraju su s ciljem povezivanja svih relevantnih subjekata (jedinice lokalne samouprave, ustanove, asocijacije, udruge i tvrtke) sa zadaćom razmjene znanja, iskustava, tehničko-tehnoloških dostignuća u svrhu zaštite i očuvanja biološke i krajobrazne raznolikosti kako bi se postigla prirodna ravnoteža životnih staništa brojnih biljnih i životinjskih vrsta. Očuvanjem i unaprjeđenjem prirodnih uvjeta za razvoj lovnog i ribolovnog turizma, ostvaruje se direktan poticaj ukupnom razvoju turističke ponude, ruralnom razvoju i proširivanju kapaciteta kontinentalne Hrvatske.
 
Na taj način ostvaruju se preduvjeti za razvoj lovstva i sportskog ribolova i značajnu afirmaciju lovnog i ribolovnog turizma i sporta kao dio ukupne turističke ponude, koji će uz gastronomsku ponudu, vinske ceste i razvoj smještajnih kapaciteta pridonijeti ukupnom turističkom razvoju kontinentalne Hrvatske. Krajnji cilj je povećanje prihoda od lovnog i ribolovnog turizma, porast zapošljavanja u turističkoj djelatnosti, te povećanje potrošnje lokalnih poljoprivrednih, prehrambenih i ostalih proizvoda.
 
Desetogodišnja tradicija održavanja svjedoči o kvaliteti priredbe i uloženom trudu svih njezinih sudionika. Ulaz i parkiralište za sve sudionike i posjetitelje i dalje je besplatan, na zadovoljstvo brojnih posjetitelja, kojih i ove godine očekujemo oko 15000.
Program stručno-pratećih događanja možete pogledati ovdje:
11.Sajam lova, ribolova i turizma-program stručno-pratećih događanja